HomeLUMC & Cardiff University
HORIZON EUROPE

LUMC & Cardiff University

Veel kankerpatiënten krijgen antitrombotische medicijnen toegediend om het risico op trombose te verminderen, door het vermogen van het stollen van bloed te verlagen. Echter brengt het medicijn ook negatieve bijwerkingen met zich mee, zoals bloedingen. Dit kan voornamelijk voor patiënten in de laatste levensfase vervelend zijn en de kwaliteit van levens verminderen. Dit komt door gebrek aan wetenschappelijk bewijs en het feit dat artsen en patiënten het vaak moeilijk vinden om open over dood en sterfte te praten. Om dit probleem aan te pakken werkt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Cardiff University binnen een consortium van verschillende universiteiten en medische centra aan het SERENITY project.

Horizon Europe voor LUMC & Cardiff University SERENITY

SERENITY

Een speciaal ontwikkelde online app, SERENITY, maakt het voor patiënten en artsen makkelijker om openlijk te communiceren over het staken van antitrombotische medicatie in de laatste levensfase van een patiënt. Via de app worden vragen gesteld om het gesprek hierover op gang te brengen en beoordeelt het individuele risico van de patiënt op eventuele bijwerkingen wanneer de medicatie wordt toegediend. De app houdt rekening met factoren als geslacht, tumortype en trombose-/bloedgeschiedenis. Op basis van deze gegevens maakt de app het mogelijk om dergelijke vragen af te stemmen op de patiënt. De app geeft hierbij geen advies en maakt geen beslissingen, maar maakt de opties voor de patiënt bespreekbaar. De beslissing ligt uiteindelijk bij de patiënt, waardoor de patiënt meer controle krijgt over het ziekteproces.

Ondersteuning van onze specialisten

Onze specialisten hebben het consortium van onder andere het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Cardiff University ondersteund bij het aanvragen van Horizon Europe subsidie. Met succes! Dankzij het Horizon Europe programma krijgt het consortium ondersteuning bij het ontwikkelen van deze innovatie en kunnen er grote stappen gezet worden binnen het behandelproces van kankerpatiënten.