Het meerjarige programma Horizon Europe heeft een looptijd van 2021 – 2027 en is een innovatie- en onderzoekprogramma. Door middel van deze regeling zet de Europese Commissie in op het stimuleren van de wetenschap en innovatie, waarbij actuele maatschappelijke uitdagingen binnen Europa worden aangepakt. Het Horizon Europe programma, dat een voortzetting van Horizon 2020 is, beoogt een bredere impact te hebben dan zijn voorganger. Hiervoor is een ruim budget van € 95,5 miljard euro beschikbaar gesteld.
Drie hoofdpijlers binnen het Europese onderzoek- en ontwikkelingsprogramma
Binnen het programma worden drie pijlers gedefinieerd:
- Excellent onderzoek: Binnen deze pijler ligt de focus op baanbrekend basisonderzoek. Subsidie voor baanbrekende basisonderzoeken wordt gefinancierd via European Research Council (ERC) subsidie. Onderzoeken gericht op het bevorderen van de (internationale) mobiliteit en bijscholing van onderzoekers wordt gefinancierd via Marie Sklodowska-Curie Actions (MSCA) subsidie. Het doel van de pijler is het verbeteren van de kwaliteit en toegankelijkheid van de onderzoekinfrastructuur.
- Mondiale uitdagingen en Europees industrieel concurrentievermogen: de tweede pijler richt zich op het aanpakken van mondiale uitdagingen en het bevorderen van concurrentie in de volgende zes clusters:
– Gezondheid
– Cultuur, creativiteit en inclusieve samenleving
– Binnenlandse veiligheid
– Digitalisering, industrie en ruimtevaart
– Klimaat, energie en mobiliteit
– Voeding, bio-economie, natuurlijke hulpbronnen, landbouw en milieu - Innovatief Europa: hier ligt de nadruk op het bevorderen van innovaties om het concurrentievermogen van de EU te versterken. Projecten gericht op het ontwikkelen van baanbrekende innovaties kunnen hierbij subsidie ontvangen vanuit European Innovation Council (EIC) subsidie.
Aanvullende focusgebieden
Naast de drie hoofdpijlers van het Horizon Europe programma, heeft het programma ook aanvullende focusgebieden. Het programma richt zich ook op het versterken van de Europese Onderzoeksruimte (ERA). Dit door hervorming van nationale onderzoeks- en innovatiesystemen en de participatie en samenwerking binnen Europa te bevorderen.
EU Missions
Aan een aantal grote maatschappelijke kwesties wordt door de Europese Commissie extra aandacht gegeven aan de hand van de EU Missions. Hieronder worden extra oproepen gelanceerd om deze uitdagingen aan te pakken. De vijf EU Missions hebben ieder een concrete doelstelling die in 2030 behaald moet zijn. De EU Missions zijn:
- Mission Climate
- Mission Cancer
- Mission Ocean
- Mission Cities
- Mission Soil