Organisaties in delen van Vlaanderen en Zuid-Nederland worden vanuit het Interreg Vlaanderen-Nederland programma gestimuleerd om grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden aan te gaan om innovatie en ontwikkeling in deze regio’s te versterken. Zowel bedrijven, kennisinstellingen en overheden kunnen gebruik maken van de regeling. Het programma is onderdeel van het overkoepelende Interreg subsidieprogramma, dat ontwikkeling en innovatie binnen heel Europa stimuleert.
Welke regio’s komen in aanmerking?
Voor beide landen geldt dat enkel een aantal regio’s gebruik kunnen maken van de Interreg Vlaanderen-Nederland regeling.
Vlaanderen:
- Oost- en West-Vlaanderen
- Antwerpen
- Vlaams-Brabant
- Belgisch Limburg
- Vlaanderen
Nederland:
- Zeeland
- Noord-Brabant
- Limburg
Interreg Vlaanderen-Nederland thema’s
Het subsidieprogramma heeft een looptijd van 2021-2027. Binnen deze looptijd richt het programma zich op vier thema’s:
- Een slimmer Europa: innovatie en vaardigheden voor slimme transformaties
- Een groener Europa: klimaat, milieu en natuur
- Een socialer Europa: inclusieve arbeidsmarkt, opleidingen en duurzame vrijetijdsbesteding
- Een Europa zonder grenzen: samenwerken om grens obstakels te overwinnen
Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor het Interreg Vlaanderen-Nederland programma is één van de voorwaarden erg belangrijk. De samenwerking moet gaan om een grensoverschrijdende samenwerking, wat betekent dat er minimaal één Vlaamse en één Nederlandse organisatie bij betrokken moet zijn. Daarnaast is er een voorkeur voor projecten met een hoge maatschappelijke impact. Hierbij is het TRL leven het liefst 6 of hoger. De nadruk ligt op verduurzaming, waardoor ook 80% van het subsidiebudget wordt besteed aan het thema ‘een groener Europa’
Subsidiebudget
Het subsidiebudget voor de vierde oproep is vastgesteld op € 38,5 miljoen. 80% van dit budget wordt gereserveerd voor het thema ‘een groener Europa’ wat laat zien dat de focus op verduurzamingsprojecten ligt. Het maximale subsidiepercentage ligt op 50%-60%.