Wat is de subsidie Strategische transformatiesteun?
Strategische transformatiesteun is een subsidieregeling om bedrijven te helpen met opleidingen en investeringen die noodzakelijk zijn om een transformatie door te gaan.
Voor wie is de Strategische transformatiesteun?
Kleine en middelgrote bedrijven in het hele Vlaamse Gewest die een verandering doormaken, gekenmerkt door een sterk innovatief karakter, maken kans op opleidings- en investeringssteun vanuit deze regeling. Grote ondernemingen in het hele Vlaamse Gewest komen in aanmerking voor opleidingssteun. Voor investeringssteun komen zij alleen in aamerking als de investering in een regionale steunzone gebeurt. Hier zijn extra voorwaarden aan verbonden.
Deze steunmaatregel vervangt de voorloper: de strategische steunregeling die tot 31 december 2021 van kracht was. Deze aangepaste versie, ingevoerd op 1 januari 2022, legt extra nadruk op innovatie, internationale economische concurrentiekracht, kennisdeling en verduurzaming.
Tijdsduur van de projectperiode
De projectperiode duurt maximaal drie jaar en de tijd gaat lopen vanaf de werkelijke startdatum van het project. Er kan een verlenging aangevraagd worden als de reden een onvoorzien karakter heeft en dus overmacht is. Deze verlenging wordt bij hoge uitzondering toegestaan door de Vlaamse minister bevoegd voor Economie.
Hoe hoog is de subsidie?
Voor investeringen is een basissteun van 8% van toepassing. Voor opleidingen geldt een basissteun van 20%. De opleidingskosten en/of het investeringsbedrag die in aanmerking komen zijn minstens gelijk aan de instapdrempels. Wilt u hier in detail meer over weten, neemt u dan contact met onze adviseur op.
De strategische informatiesteun kan alleen toegekend worden voor investeringen die geen andere staatssteun hebben of zullen ontvangen. Ook kan de steun niet worden gecombineerd met de federale vrijstelling van de doorstorting van bedrijfsvoorheffing bij investeringen in een steunzone.
Gewijzigd beoordelingskader
Voor steunaanvragen die zijn ingediend vanaf 1 september 2023 is het beoordelingskader verder aangepast. Voor parameter 4 – “De mate waarin het project bijdraagt aan de verankering van de onderneming, de werkgelegenheid en de algemene versterking van de onderneming in haar interne en externe waardeketen” – geldt voortaan dat elk projectvoorstel minimaal de score “Goed” moet behalen.
De vijf parameters waaraan de transformatie wordt getoetst zijn:
- de mate waarin het project innovatief is;
- de mate waarin het project bijdraagt tot de internationale competitiviteit van de onderneming;
- de mate waarin het project bijdraagt tot de verduurzaming op ecologisch vlak of tot het terugdringen van de broeikasuitstoot of aan de adaptatie aan klimaatverandering en tot de verduurzaming op sociaal vlak;
- de mate waarin het project bijdraagt tot de verankering van de onderneming en de tewerkstelling en de algemene versterking van de onderneming in haar interne en externe waardeketen;
- de mate waarin het project bijdraagt tot de versterking van de waardeketen of cluster die voor Vlaanderen van strategisch belang is, en tot de versterking van de de Vlaamse economie.